Reklama
 
Blog | Pavel Krč

Pár rad našim olympionikům…

Předem mého psaní bych Vám všem strašně rád pogratuloval již k samotné účasti a nominaci na olympijské hry v Londýně. Vím, že si všichni této možnosti velice považujete a v srdcích se Vám mísí adrenalin s touhou úspěšně a čestně reprezentovat naši vlast. Je moc dobře, že už o Vaší nominaci rozhodují pouze dosažené výsledky a splnění olympijských limitů.

Né všichni sportovci však měli před Vámi stejné štěstí a možnost setkat se v olympijské vesnici s ostatními sportovci z celého světa. Všichni si velmi dobře pamatujeme jak soudruzi z komunistického bloku zapříčinili, že dvakrát za sebou se tento sportovní svátek musel obejít bez účasti těch nejlepších. Nejprve nedorazili sportovci ze 65 zemí světa jako vyjádření nesouhlasu se Sovětskou invazí do Afghánistánu v roce 1980 na letní olympijské hry pořádané v Moskvě, aby pak uražený Sovětský svaz na ukázku jakéhosi opovržení Spojenými státy, které právě onen zmiňovaný bojkot her v Moskvě navrhly, zakázal za pomoci dlouhé ruky v komunistickém bloku Východní Evropy a Kuby účast sportovcům, kteří si účast na olympiádě právem vybojovali v olympijských kvalifikacích. Pouze dva olympijské svazy se tenkrát vzepřely onomu stupidnímu rozhodnutí a to Rumunsko a Jugoslávie

Ta doba je již naštěstí pryč a my se moc těšíme na Vaše výsledky a úspěchy, kterých dosáhnete na sportovních kolbištích. Nedá mi to, a strašně rád bych Vám osobně předal několik doporučení, kterých byste se měli v Londýně vyvarovat. Čerpal jsem na naší politické scéně a hlavně v poslanecké sněmovně. Nemyslím si, že by se kdokoli z Vás musel těmito radami řídit, jelikož Vy na rozdíl od našich politiků víte co je nepokřivená morálka, čest a kde je poctivá hranice mezi úspěchem a neúspěchem. Všichni si plně uvědomujete, že medaile nezískáte intrikami a ani silou…..

Rada první: Nikdy své soupeře slovně neurážejte a neplivejte po nich ani slovně ani slinou. Nikdy jim jako projev uznání, když za nimi skončíte v cíli neukazujte zdvižený prostředníček, oni by zcela jistě neměli pochopení..

Rada druhá: Nebraňte se dopingovým kontrolám a zprůhledněte svou formu a výsledek tím, že dovolíte rozhodčím, aby neměli pochyby o Vašem úspěchu.

Rada třetí: Neodklánějte prosím svým soupeřum jejich sportovní náčiní a vybavení, je to přinejmenším podvod..

Rada čtvrtá: Rada spíše pro brankáře za skvělou obranou. I kdyby se k Vám soupeřův útočník nedostal za celý zápas, nikdy si prosím nudou neschrupněte v bráně, né všichni jsou tak zdatní jako Váš tým a bylo by to pro soupeře ponižující.

Rada pátá: Pakliže se rozhodnete ve svém volnu zajít na nějakou disciplínu nebo utkání nečtěte si tam prosím noviny, neesemeskujte si a i notebook nechte zavřený.

Rada šestá: Nepřijímejte od nikoho jen tak dary a nepijte krabicové víno, je Vás to nedůstojné.

Rada sedmá a poslední: Pokud Vás v průběhu olympiády někdo poprosí o autogram, vraťte mu prosím nejen podepsaný bloček či sběratelskou edici, ale i pero či tužku, kterou Vám k podpisu nabídne. Jistě by si sehnal pro ostatní podpisy jiné, ale určitě budete raději, když po internetu budou kolovat videa s Vašimi sportovními úspěchy, než s náznaky kleptomanie… 

A závěrem již jen ve vší vážnosti. Těšíme se a fandíme Vám, věříme Vám a doufáme, že bude i nějaká ta placka a kdyby byla i ve zlaté barvě v což mi pěvně věříme, uděláte nám v těchto krušných dnech, které naše životy provázejí nesmírnou radost. A i kdyby nebyla medaile žádná, my Vám stejně budeme fandit a budeme na Vás pyšní jak nádherně nás v tom Londýně reprezentujete…

Reklama