Reklama
 
Blog | Pavel Krč

Jsme opravdu v …………..??

Nechápal jsem. Nechápu a nikdy nepochopím logiku myšlení některých lidí. Navenek vyzařují svá moudra a chytrosti, aby je v zápětí pokořili svým nesmyslným konáním. Krátce po revoluci, v okamžiku otevření hraničních přechodů se otevřela nákupní trasa, kde čeští turisté vyráželi na dobrodružné cesty hlavně do německých a rakouských supermarketů, aby se na zpáteční cestě jejich auta skoro plazila pod tíhou supervýhodných nákupů, kterými byla obtěžkána. Za volantem a na sedačce spolujezdce se se spokojeným výrazem vraceli tisíce lidí, kteří dokázali objevit kouzlo nákupu za takříkajíc pár fufňů

Nikdo nepátral po kvalitě a původu oněch dobrot, kterých si domů vezli celá kila. Doma pak slavnostně vyrovnáli do špajzek německé trvanlivé salámy, konzervy a jogurty, aby objevili tu nádhernou chuť západních surovin. Někdo vystřízlivěl v okamžiku, kdy poprvé okusil lžičku škrobového jogurtu, jiný zase když poprvé vložil do úst kostičku echt originál čokolády za 49 feniků.

Ale spousta lidí se těšila až jednou i u nich v městečku konečně někdo slavnostně přestříhne pásku a oni poprvé s vozíčkem profrčí supermarket a využijí těch super slevových akciček a naplní si doma lednice a špajzky skvělým zbožím za pár kaček. Sen se na mnoha místech vyplnil a to v nejrůznějších podobách a názvech firem. Lidé si doporučují kde je právě co v akci, kde je to levnější a kde je právě výprodej za nízký peníz. Pak hromadně tlačí před sebou narvané vozíky s tím vším co bylo tak výhodné nakoupit, aby posléze zjistili, že nakoupili vlastně spousty věcí, které skutečně nepotřebují. Málokdo skutečně potřebuje okamžitě doma vlastnit 12 litrů mléka, ehmm, tedy něčeho co mléko barvou připomíná, ale na druhou stranu bylo jen za osm pade, no tak to nekupte, že?

Nebo ty skvělé uzeniny, představte si šunku, kilo za šedesát. To musí být dobrůtka..Vezmeme si raději kilo a půl, aby nám stačilo všem. Ale kdepak se nám tady vzala ta vodička co jí máme plnou tašku? Sakryš chutná to jako luncheonmeat, ale co byste za ty prachy chtěli, že?

Reklama

A pak při zaníceném hovoru se sousedkou, kde si vyměníme své zkušenosti a poznatky z výhodných nákupů zjistíme, že stará Horáčková musí být nejspíš blázen, protože ta si kupuje šunku za sto pade u řezníka. Takové mrhání penězi, že? Ono sice tahle z akce chutná trošku jinak, ale když se to opeče, je to s kečupem docela bašta…

O pečivu, které šíleně moc lidí kupuje každý den, o pečivu, které opět pečivo připomíná jen tvarem a názvem, se snad raději ani zmiňovat nebudu. A zase ta bláznivá Horáčková, představte si paní Nováková, že ta kupuje v tom malém pekařství na rohu housky za tři koruny, no chápete to?? Hogo fogo a přitom chodí furt v jedněch hadrech..

Jo to jste mi připoměla paní Nováková, víte, že ten Vietnamec, no téén, co byla ta cukrárna dole na náměstí, tak ten má senzační ponožky? Představte si, pět párů za dvacku. A ještě vnučce přidal takovýho panáčka, on prej má svítit, ale nefunguje, no ale byl zadarmo, tak co, holka si s tím vyhraje a ještě má krásný ponožky..No já už budu muset pomalu letět, slíbila jsem starýmu na večer k fotbalu pivečko a dnes je v akci nějaký německý, představte si půl litr za šest korun, to si ten můj dědek dá do nosu..

A já zase nechápu a nepochopím. Kde jsou hranice lidí, kam až zajdou, aby ušetřili? Aby vydrbali se světem, aby se ukojili nad spoustou šuntů za pár kaček? Já totiž myslím, že k tomu bohužel nepostačí ani toaleťák z akce za 1,50, který se v přemítání nad úspěšným nákupem protrhne díky své jedné slabé vrstvě a ač se ušetřilo, máme doslova ruku v prdeli…..